Cercar en aquest blog

diumenge, 24 de maig del 2015

TEMA 4: LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ EN LA SOCIETAT DIGITAL.


1.       CARACTERÍSTIQUES DE LA SOCIETAT TIC

-          Gran presencia dels “massmedia” i de les noves tecnologies de la informació i comunicació, amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llar, mon laboral.
-          Gran quantitat d’informació al nostre abast. Cada vegada ens resulta mes fàcil accedir a tot tipus d’informació però precisament l’abundància de dades que tenim, ens fa difícil seleccionar en cada cas la informació mes desitjada.
-          Continus avanços dels científics i tecnològics en tots els camps del saber, especialment en bioenginyeria, enginyeria genètica, noves tecnologies. El coneixement es va renovant veloçment.
-          La fi de l’era industrial. La major part de la població activa dels països en els qual s’ha consolidar la “societat d’informació” treballa en el sector serveis, i gairebé sempre amb una forta dependència de les TIC per a realitzar el seu treball.
-          Llibertat de moviment. La  “societat de la informació”, sustentada per la voluntat de globalització econòmica i cultural, porta amb si una creixent llibertat de moviment.
-          Nous entorns laborals. Les noves tecnologies revolucionen l’organització dels entorns laborals i obren grans possibilitats al tele-treball.


2.       QUÈ SÓN LES TIC?

Conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l’emmagatzemament, processament i transmissió digitalitzada de la informació.

3.       CARACTERISTIQUES DE LES TIC.

-          Immaterialitat.
-          Deslocalització.
-          Interactivitat.
-          Instantaneïtat.
-          Reproducció limitada.
-          No linealitat (hiperenllaços).
-          Interconnexió.
-          Diversitat /Multiformat (text, imatge, so).


4.       APORTACIONS DE  LES TIC.

-          Fàcil accés a tot tipus d’informació, sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la matèria que necessitem per a crear coneixements.
-          Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera rapida i fiable.
-          Canals de comunicació immediata, sincrònica i asincrònica, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del mon mitjançant l’edició i difusió de la informació.
-          Emmagatzematge de grans quantitats d’informació en petits suports de fàcil transport.
-          Automatització de tasques, mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzin els ordinadors.
-          Interactivitat. Els ordinadors ens permeten “dialogar” amb programes de gestió, etc.
-          Homogeneïtzació dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d’informació.
-          Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.

5.       LIMITACIONS A LES TIC

-          Problemes tècnics: incompatibilitat entre diversos tipus d’ordenadors i sistemes operatius.
-          Falta de formació: la necessitat d’uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d’aprendre, la necessitat d’aptituds i actituds favorables.
-          Problemes de seguretat. Circumstàncies com el risc que es produeixen accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.
-          Barreres econòmiques. A pesar del progressiu abaratiment dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.
-          Barreres culturals. L’idioma dominant, l’anglès, en el qual venen moltes referencies i informacions d’internet, etc.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada